یکی از اجزای اصلی خودروها، انواع چراغ ماشین است. تصور کنید خودرو شما در شب چگونه میتوانست حرکت کند؟ در هر فاصله از حرکت ممکن بود با اجسام و وسایل مختلف برخورد و تصادف کنید. امروزه درصدی از آمار تصادفات به دید نامناسب و زوایای تاریک تعلق دارد. نهتنها شبها، در روشنی روز هم اگر چراغ عقب خودرو که یکی از انواع چراغ ماشین بوده تعبیه نمیشد، رانندههایی که در پشت اتومبیل هستند زمان ترمز و حرکت را متوجه نشده و باعث ایجاد خطر و تصادف میشد. چراغهای زیادی برای یک وسیله نقلیه طراحی میشود که هرکدام بهمنظور هدف خاصی است. چراغها در داخل و خارج اتومبیل جاگذاری میشوند. چراغهایی مانند چراغهای بزرگ جلو، چراغهای دندهعقب، چراغهای عقب خودرو، چراغهای ترمز، چراغهای پلاک خودرو، چراغهای خطر، چراغهای راهنما، چراغهای مه شکن، چراغهای جانبی و چراغهای کوچک جلو، روی بدنه بیرونی قرار داشته و چراغهای سقف، جعبهداشبورد،مانیتور وینکا اس 400 پلاس٬مطالعه سرنشین عقب، صندوقعقب و درنهایت چراغهای صفحه نشاندهندهها و پنل جلوی راننده در قسمت داخلی خودرو تعبیه شده است. بهطورکلی مهم نیست که چه نوع وسیله نقلیهای دارید، مطمئناً مجبور شدهاید از چراغهای آن استفاده کنید، بهخصوص هنگام رانندگی در شب یا زمانی که باران میبارد. درحالیکه چراغهای جلو معمولاً مورداستفاده قرار میگیرند، خودرو، کامیون یا SUV شما چراغهای دیگری دارد که ممکن است با آنها آشنا نباشید اما همچنان مهم هستند. گاهی اوقات این چراغها نیاز به تعویض دارند. در این مقاله به بررسی انواع چراغ ماشین و کاربرد هریک از آنها خواهیم پرداخت.
کاربرد چراغهای خودرو
انواع چراغ ماشین و دوربین 360 درجه خودرو با کاربریهای متفاوت طراحی و تولید میشود. وجود برخی از این چراغهای خودرو الزامی است، حال هر مدل و نوع از اتومبیل باشد. چراغهای خودرو در رانندگیهای شبهنگام بسیار کاربردی و کلیدی خواهند بود.
البته وجود برخی از آنها نیز ضروری نبوده و خودروسازان برای زیبایی خودرو این چراغها را نصب میکنند. بهطور مثال کاربرد چراغ گردان در خودروهای عمومی بههیچوجه نیاز نیست اما نصب آن روی ماشینهای امدادی و امنیتی لازم است. برخی از چراغها برای اطلاعرسانی از یک خطر هستند، مانند: چراغخطر که در موقعیتهای خاصی کاربرد دارد.
بهطورکلی چراغها کاربرد ایمنی، زیبایی و اطلاعرسانی دارند. متأسفانه برخی از بهاصطلاح رانندگان از کاربرد انواع چراغ ماشین مطلع نبوده و بهدرستی از آنها استفاده نمیکنند، درنتیجه موجب به وجود آمدن خطرهای احتمالی مانند: تصادف میشوند. چراغ جلو ماشین برای دید بهتر روبرو در تاریکی هوا است. یکی از انواع چراغ ماشین، چراغ روز بوده و کاربرد آن در روز برای دید ماشین مقابل خواهد بود. البته این چراغها اصولاً در کشور ایران رایج نیست.
انواع چراغ ماشین
انواع زیادی از چراغ ماشین مانند چراغ مه شکن، بزرگ جلو، کوچک جلو، خطر، ترمز، راهنما، پلاک، دندهعقب، سقف و … وجود دارد که در ادامه به معرفی هریک از آن ها می پردازیم.
-
چراغ بزرگ جلو
اصولاً یک ماشین در تاریکی و دید کور با این چراغها شناخته و دیده میشود. این چراغ با دو نورپایین و بالا نقش خود را در شرایط مختلف ایفا میکند. برای دیدن سطحی که در آن اتومبیل در حال حرکت است از نورپایین چراغ بزرگ جلو استفاده میشود. این چراغ از بین انواع چراغ ماشین، مشکلی برای دید افراد پیاده و سواره که از روبرو در حال حرکت هستند ایجاد نخواهد کرد. نوربالای چراغ بزرگ خودرو عموماً برای علامت دادن سریع به رانندگان و عابران مقابل استفاده میشود. به دلیل نور تند و مستقیم موجب خیرگی چشم افراد مقابل میگردد بنابراین استفاده از آن تنها در شرایط خاص جایز است. این چراغها هماهنگ با مدل خودرو طراحی و نصب میشود و از اصول خاصی پیروی نمیکند. چراغ بزرگ جلوی خودرو از دو قسمت کاسهای و عدسی تشکیل شده است. قسمت کاسهای چراغ است که به شکل کره طراحیشده و سطح آن جیوه اندود میشود. لامپها در مرکز کاسه بهوسیله حلقهای پلاستیکی متصل میگردد. قسمت عدسی که به شکل شبکههای بلوری طراحیشده تا از ورود آب و گردوغبار جلوگیری کند. در حقیقت چراغهای جلو با افزایش دید شما تا حدود 100 درصد، رانندگی در شب و در باران را ایمنتر میکند. آنها همچنین دیدن ماشین شما را برای سایر رانندگان آسانتر میکنند.
-
چراغ نشانگر
یکی دیگر از انواع چراغ ماشین، چراغهای نشانگر در خودرو هستند. چراغهای نشانگر به شما امکان میدهند تا اهداف خود را به سایر رانندگان اعلام کنید. وقتی میخواهید بپیچید یا ترمز میگیرید، چراغها به سایر رانندگان اطلاع میدهند. همچنین میتوانید از چراغهای خطر برای نشان دادن این موضوع استفاده کنید که مشکلی در وسیله نقلیه شما وجود دارد و سایر رانندگان باید هنگام نزدیک شدن بهوسیله نقلیه شما بااحتیاط رانندگی کنند.
اگر میخواهید مسافت پیموده شده بهتری در بنزین داشته باشید، ممکن است بخواهید لامپهای هالوژن ماشین خود را برای مجموعهای از چراغهای LED خاموش کنید. چراغهای جلو LED نور بیشتری تولید میکنند درحالیکه انرژی کمتری مصرف میکنند. این بدان معناست که آنها مجبور نیستند سوخت زیادی مصرف کنند یا انرژی زیادی از باتری ماشین شما بگیرند.
-
چراغ مه شکن
این چراغها برای اوقات بارندگی و جادههای پر مه طراحی شده است. در چراغهای مه شکن از نورهای زرد یا سفید استفاده میشود. جای این نوع از انواع چراغ ماشین در کنار چراغهای بزرگ جلو قرار داده شده است.
-
چراغ کنار
در برخی از اتومبیلهای جدید چراغی در کنار بدنه یا در قسمت پایین آیینه بغل مانند آینه تاشو برقی پژو پرشیا قرارگرفته البته استفاده از آن الزامی نیست. چراغهای کنار در زمان تغییر مسیر یا پیچیدن روشنشده و مسیر را برای راننده مشخص خواهد کرد.
-
چراغ گردان
این چراغها مربوط به خودروهای نیروهای امنیتی و امدادی مانند آتشنشانی، پلیس و آمبولانس است. در حقیقت هدف از بهکارگیری آن اطلاعرسانی و ارسال پیام به سوارهها و پیادهها است. این چراغها از نورهایی با رنگ آبی، قرمز و زرد روشن میشوند.
-
چراغراهنما
این نوع چراغ از انواع چراغ خودرو در زمان چرخیدن خودرو به طرفین استفاده میشود. چراغهای چشمکزن بهصورت چشمکزن طراحی میشود تا نظر دیگران را سریعتر به خود جلب کند. این چراغها در قسمت آیینه بغل مانند آینه تاشو برقی کیا سراتو، گلگیرها و در کنار سپر قرار میگیرد. بهطورکلی در مکانی باید نصب شود که هنگام تغییر مسیر بهراحتی قابلمشاهده باشد.
-
چراغ پلاک
در قسمت اصلی قرارگیری پلاک خودرو و به هدف خوانا بودن پلاک چراغهایی تعبیه میشود. البته درصورتیکه پلاک روی سپر قرار گرفته باشد نمیتوان از این چراغها بهرهمند شد.
-
چراغخطر
این چراغها برای شرایط خاص مانند نور کم، بارندگی، تاریکی، مه، تغییر در حالت و حرکت خودرو استفاده میشوند. در برخی مدلهای خودرو چراغخطر با چراغترمز در یک مکان قرار میگیرد. قرارگیری و نوع این چراغ نیز بستگی به مدل و نوع خودرو دارد. اساساً نور این چراغ باید قرمزرنگ باشد. طلق پوششدهنده کاسهچراغ خطر نیز به رنگ قرمز است تا نور بیشتری را ساطع کند.
-
چراغترمز
یکی از الزامیترین انواع چراغ خودرو چراغترمز است. در صورت خرابی این چراغ نیروهای پلیسراه، برخورد جدی با راننده خواهند داشت. تصور کنید چراغترمز خودرو شما خراب است و شما با هر سرعتی در حال عبور از ماشینهای دیگر هستید. بهناچار ترمز میکنید چه اتفاقی میافتد؟ احتمال یک تصادف زنجیرهای بسیار زیاد است. بنابراین وجود چراغترمز حیاتی بوده و جلوی تصادفات زیادی را میگیرد.
یک یا دو چراغترمز در قسمت عقب خودروها طراحی میشود، البته چراغ سومی نیز در مدلهای جدید خودرو طراحیشده که در قسمت پایین وسط شیشه عقب خودرو جاگذاری شده است، تا رانندگان دیگر بهتر بتوانند از ترمز خودرو اطلاع یابند.
-
چراغ دندهعقب
چراغهای دندهعقب بهمنظور روشن کردن مسیر عقب خودرو برای راننده طراحی شد. البته با روشن شدن این چراغها رانندگان دیگر از قصد راننده خودرو آگاه میشوند. طلق و عدسی چراغهای دندهعقب بیرنگ هستند تا نور بیشتری را از خود متصاعد کنند.
-
چراغ داخلی صندوقعقب
این نوع از انواع چراغ خودرو همانطور که از نامش مشخص است در داخل صندوقعقب قرار میگیرد. این چراغها برایی مشاهده بهتر داخل صندوق در تاریکی طراحی و ساخته شده است.
-
چراغ زیر دربهای خودرو و دستگیرهها
اکثر اتومبیلهای لوکسی که در دهه گذشته ساخته شد دارای چراغهایی در زیر دربها و دستگیرهها است. به این نوع از چراغها، چراغ خوشامدگویی هم گفته میشود. البته چراغهای زیر دربها با روشن کردن سطح زمین به افراد در هنگام پیاده شدن کمک میکند. چراغهای دستگیرهها نیز در تاریکی شب به باز و بسته شدن دربها کمک میکند.