برخورداری از یک سیستم ترمز ماشین کامل یکی از بدیهی ترین و ضروری ترین مواردی است که هر وسیله نقلیه ای باید به آن مجهز باشد. با توجه به آنکه امروزه افراد بسیار زیادی در حال رانندگی با وسیله های نقلیه خود هستند و سرعت جابه جایی آن ها بالا است، ممکن است در هر لحظه ای با مانع ای روبرو شوند و برای جلوگیری از برخورد با مانع مجبور به ایست شوند.
ترمز ماشین در واقع وظیفه ایست خودرو را بر عهده دارد. به دلیل اهمیت ترمز ماشین و ایست کامل آن قبل از برخورد با هر مانعی شرکت های خودروسازی در تلاش هستند تا سرعت و دقت سیستم های ترمز خودرو های خود را تا حتی الامکان بالا ببرند. در این راستا سیستم abs در ترمز ماشین ها تعبیه شده است تا رانندگان بتوانند خودرو های خود را در فاصله زمانی کمی به طور کامل متوقف کنند. در این مقاله شما را با عملکرد سیستم abs در ترمز ماشین و اجزای تشکیل دهنده آن(دوربین 360 درجه خودرو) آشنا خواهیم کرد. پس در ادامه با ما همراه باشید.
اجزای تشکیل دهنده سیستم abs
یک سیستم abs به صورت عمده از چند سنسور و تعدادی واحد کنترل تشکیل شده است. این عوامل مانند آینه تاشو برقی کیا سراتو در ارتباط با یکدیگر بوده و به طور هماهنگ باعث ایست کامل خودرو در سریع ترین زمان ممکن می شوند. در ادامه بخش های مختلفی از ترمز abs را برای شما شرح داده ایم.
سنسورهای سرعت
خودرو هایی که به سیستم ترمز abs مجهز شده اند، دارای سنسور های سرعت هستند. این سنسور ها بر روی هر یک از چرخهای خودرو نصب شده و قادر به کنترل سرعت چرخش است.
پمپ
برای اعمال نیرو جهت ایستادن کامل خودرو مقداری روغن abs لازم است. این مقدار نیرو توسط پمپ تأمین می شود. در واقع پمپ را می توان به عنوان یک مبدل نیرو در سیستم ترمز ماشین دانست.
والو
در واقع در سیستم ترمز ماشین، والو به هر رمزی گفته می شود که توسط سیستم abs کنترل می شود. به طور کلی والو در سیستم abs دارای سه موقعیت زیر است:
- موقعیت اول: در این موقعیت والو باز بوده و فشار از سیلندر اصلی درست از ترمز عبور می کند.
- موقعیت دوم: والو با بستن سیم، باعث جدا شدن ترمز از سیلندر اصلی می شود. این کار از افزایش فشار جلوگیری کرده و راننده مجبور می شود پدال را محکم تر فشار دهد.
- موقعیت سوم: والو باعث آزاد سازی مقداری فشار از ترمز ماشین می شود.
کنترل کننده
کنترل کننده به عنوان یک کامپیوتر مانند مانیتور ساینا و کوییک در خودرو است. در واقع وظیفه اصلی این سیستم نظار بر سنسور های سرعت و کنترل والو است.
چراغ پشت آمپر ABS
چراغ پشت آمپر ABS در واقع به عنوان یک هشدار برای رانندگان است. در صورتی که سیستم ترمز abs به درستی کار نکند یا در عملکرد هر یک از اجزای آن اختلالی به وجود آید، این چراغ روشن می شود و راننده بایستی در سریع ترین زمان به عیب یابی و رفع مشکل بپردازد.
تفاوت عملکرد خودرو با ترمز abs و ترمز معمولی
اساس و پایه ترمز های abs و معمولی در واقع یکی است. اما این دو نوع از ترمز ماشین از لحاظ فنی و عملکردی تفاوت های بسیار اساسی با یکدیگر دارند. در واقع سیستم های ترمز abs دارای قطع کننده برقی هستند از این رو هنگامی که راننده پایش را بر روی پدال ترمز فشار می دهد بسیار سریع تر می ایستد. به طور کلی می توان عمده تفاوت ترمز های abs و معمولی را در سرعت عملکرد و دقت آن ها دانست.
ترمز های abs نسبت به ترمز های معمولی در مدت زمان کوتاه تری باعث توقف خودرو می شوند از آن گذشته یکی دیگر از مزیت های این نوع از ترمز ها نسبت به ترمز معمولی آن است که باعث قفل شدن چرخ ها نمی شوند. این کار باعث پیشگیری از هرگونه صدمه به خودرو در سرعت های بسیار بالا می شود. از دیگر تفاوت های عملکردی این دو نوع ترمز خودرو می توان به ایمنی آن ها اشاره کرد. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، ترمز های abs مانع قفل شدن چرخ ها و لغزش خودرو می شوند.
این در حالی است که یک خودرو با ترمز معمولی اگر در سرعت های بالا اقدام به توقف کند و یا سطح جاده لغزنده باشد، ماشین سر خورده و می تواند صدمات جدی را برای خودرو و سرنشینان به وجود بیاورد.
انواع ترمز abs
امروزه شاهد استفاده از انواع مختلفی از ترمز های abs و آینه تاشو برقی پژو پرشیا در خودرو ها هستیم. انواع ترمز abs را می توان به 3 دسته زیر تقسیم بندی کرد:
-
ترمز ABS چهار کاناله
ترمز abs چهار کاناله را می توان یکی از بهترین سیستم های ترمز ماشین دانست. در این سیستم ها برای هر چرخ حسگر و سوپاپ جداگانهای تعبیه شده است. از این رو هر سوپاپ و حسگر به طور جداگانهای عملکرد هر چرخ را بررسی میکند.
-
ترمز ABS سه کاناله
این نوع از سیستم abs بیشتر برای وانتها و کامیون کاربرد دارد. در این حالت نیروی بسیار زیادی به چرخ های جلویی وارد شده و چرخ های عقب در زمان کمی از حرکت میایستند.
-
ترمز ABS تک کاناله
در این نوع از سیستم های ترمز یک سوپاپ برای کنترل هر دو چرخ عقب و یک حسگر سرعت واقع در محور عقب تعبیه شده است.
مزایای استفاده از ترمز ماشین abs
برخورداری از سیستم ترمز abs یک ویژگی بسیار مهم برای هر خودرویی محسوب می شود. چرا که این نوع از سیستم های ترمز دارای مزیتی های بسیار زیادی هستند. از جمله از فواید این سیستم ترمز عبارت است از:
- جلوگیری از قفل شدن چرخها
- ایجاد امنیت کامل حین ترمز در جاده های لغزنده
- امکان کنترل خودرو در هنگام ترمز کردن
- توقف کامل خودرو در مدت زمان کمتر نسبت به ترمز معمولی
- امکان واکنش سریع تر در موقعیت های اضطراری ترمز
- کاهش احتمال رانش وسیله نقلیه در هنگام ترمز
سخن پایانی
در هنگام خرید خودرو یکی از مهم ترین مسائلی که بایستی مد نظر قرار دهید، توجه به برخورداری ماشین از سیستم ترمز abs است. چرا که این سیستم ها نسبت به ترمز های معمولی بسیار سریع تر و دقیق تر عمل کرده و در مواقع حساس می توانند نجات دهنده ی جان افراد باشند.